Menopauza i krvne žile: Na šta pripaziti?

Menopauza i krvne žile: Na šta pripaziti?

Valunzi, nesanica i noćno znojenje. To su vjerovatno prve asocijacije koji vam padaju na pamet kada pomislite na menopauzu. Bolest srca i krvnih žila možda nije jedna od prvih asocijacija vezanih uz menopauzu, ali bi trebala biti. Koronarna bolest srca je najveći ubojica žena, a rizik se dramatično povećava u vrijeme kada nastupi menopauza. Čini se da žene imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i da je manja vjerovatnoća da će umrijeti od koronarne bolesti srca, sve dok ne nastupi menopauza. Od tog trenutka, rizik dramatično raste, a u nastavku saznajte i zašto.

Šta je menopauza?

Riječ je o prirodnom ciklusu koji označava kraj reproduktivne sposobnosti žene. Zvanično se može dijagnosticirati tek nakon što je prošlo barem 12 mjeseci od zadnje menstruacije. Menopauza se javlja kao posljedica pada funkcije jajnika po pitanju proizvodnje polnih hormona (estrogena i progesterona), ali i po pitanju sposobnosti za ovulaciju. Svaka žena doživljava menopauzu drugačije, a najčešći simptomi koji ukazuju da je menopauza nastupila su: umor i iscrpljenost, promjene raspoloženja, napadaji vrućine (valunzi), problemi s pamćenjem, promjena tjelesne težine, promjene na koži i kosi te smanjenje libida.

Važnost estrogena

Kao što je ranije spomenuto, tokom menopauze nivo ženskog hormona estrogena značajno opada.  Za početak, zanimljivo je znati da ljudsko tijelo proizvodi nekoliko različitih vrsta estrogena. Estrogen koji proizvode jajnici najpoznatiji je po reguliranju ženskog reproduktivnog sistema. Osim što je važan za reproduktivni sistem, on obavlja i brojne funkcije u cijelom tijelu – u mozgu, probavnom sistemu, koži i kostima, ali i srcu.

Uloga estrogena iz jajnika u kardiovaskularnom zdravlju jedan je dio u vrlo složenom sistemu faktora koji istraživači tek počinju razumijevati. Dosadašnja istraživanja sugeriraju na to da ova vrsta estrogena štiti srce na više načina. Ono što do sada znamo sugerira da:

  • Pomaže tkivima u cijelom tijelu da ostanu gipka i fleksibilna, a to uključuje i krvne žile
  • Pomaže u održavanju krvnog pritiska
  • Pomaže u održavanju normalnog nivoa masnoća u krvi i povećava HDL holesterol
  • Apsorbira slobodne radikale, čestice koje uzrokuju oštećenja

Paralelno s time, padom estrogena dolazi do značajnih promjena u kardiovaskularnom riziku kod žena. Povećavaju se masnoće u krvi i LDL holesterol. Ako se nivo LDL holesterola povisi iznad 3 mmo/l, tada počinje predstavljati rizik od razvoja ateroskleroze. Ateroskleroza je bolest koja utiče na elastičnost krvnih žila. Isto tako s padom estrogena krvne žile gube na svojoj gipkosti, koju su prvobitno imale radi njega, zbog čega posljedice ateroskleroze postaju izraženije.

Ateroskleroza nema klasične simptome već se najčešće manifestira kroz simptome drugih kardiovaskularnih bolesti, a o tome više možete pročitati ovdje

Zanimljiva je i činjenica da žene u menopauzi imaju veću koncentraciju ukupnog holesterola od muškaraca, ali to samo po sebi ne objašnjava nagli porast rizika. Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da su nizak HDL holesterol i povišeni trigliceridi veći od 1.7 mmo/L važni faktori koji utiču na razvoj ateroskleroze i koronarne bolesti srca kod žena.

Uticaj više faktora u menopauzi

Menopauzu prate brojne promjene kroz koje žene prolaze. Estrogen nije jedini koji utiče na te promjene, nego je zapravo riječ o procesu s mnogo faktora koji zajedno utiču na smanjenje zaštite od bolesti srca i krvnih žila.

Na primjer, u menopauzi dolazi do promjene gdje žene pohranjuju masnoću. Ona počinje da se akumulira u abdomenu i okružuje unutrašnje organe, među kojima je i srce. Metabolizam se usporava, a sve to doprinosi debljanju i povećava rizik.

Postoje i dokazi koji upućuju na to da su simptomi poput noćnog znojenja i valunga i njihovo pojavljivanje u ranijoj dobi povezani s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

S tim u vezi potrebno je spomenuti da su studije pokazale da davanje estrogena do menopauze smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali to se mijenja ako ga se počne davati nakon menopauze zbog čega je razumijevanje veze između estrogena i kardiovaskularnog zdravlja kompliciranije nego što se u početku mislilo.

Iako je menopauza značajan i specifičan događaj u životu žene, nije jedini. Trudnoća također donosi brojne promjene. Problemi u trudnoći kao sto su preeklampsija i gestacijski dijabetes također povećavaju rizik kako žene stare, bez obzira kada su stupile u menopauzu.

Sve navedeno može dovesti do drugačijih simptoma srčanog i moždanog udara kod žena.

Kako osigurati svoje zdravlje?

Ako do sada niste menopauzu shvaćali ozbiljno, sada je vrijeme da to promijenite. Važno je čim prije prepoznati menopauzu kao kritičan period u životu žene, koji donosi puno različitih promjena.  Od samog početka tog perioda potrebno je poboljšati kvalitetu života i smanjiti stres kako bi dobrobit za zdravlje bila što veća.

Kako bi aktivna briga o kardiovaskularnom zdravlju tekla glatko, u tome vam mogu pomoći i Strauss kapi. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji već više od 40 godina pomaže ljudima kako bi poboljšali i očuvali svoje zdravlje.

Strauss kapi za normalan rad srca i zdravlje krvnih žila
 • čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka
 • reguliraju razinu masnoće u krvi
 • snižavaju krvni pritisak
 • potiču normalnu cirkulaciju
 • doprinose normalnom radu srca

Više informacija o Strauss kapima pronađite na web stranici, a ako vas zanima gdje u Bosni i Hercegovini možete kupiti Strauss kapi, popis apoteka pronađite ovdje ili putem web prodaje ekskluzivnog distrubitera naručite na svoju kućnu adresu ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo: