Šta napraviti kad posumnjate na srčani udar

Šta napraviti kad posumnjate na srčani udar

Srčani udar ili infarkt miokarda nastaje kada se prekine dotok krvi u srce putem jedne od koronarnih arterija, krvnih žila koje hrane srčani mišić, uslijed čega dolazi do odumiranja jednog dijela srčanog mišića. Najčešći uzrok prekida dotoka krvi u srce je krvni ugrušak ili tromb koji je nastao kao posljedica ateroskleroze odnosno pucanja aterosklerotskog plaka.

Kada osoba doživi srčani udar, važno je što prije uspostaviti  normalan protok krvi kroz koronarnu krvnu žilu jer će time oštećenje srčanog mišića biti manje i uspjeh liječenja veći. U nastavku članka pročitajte kako prepoznati srčani udar, što napraviti kada do njega dođe te kako zaštititi i poboljšati svoje kardiovaskularno zdravlje.

Simptomi srčanog udara

 • intenzivna bol koja traje dulje od 15 minuta u prsima, koja se može se širiti prema lijevoj ruci, vratu, donjoj vilici
 • pritisak i stezanje u prsima
 • slabost, hladan znoj, osjećaj nedostatka daha
 • mučnina i povraćanje

Simptomi povezani sa srčanim udarom mogu značajno varirati između muškaraca i žena. Iako se atipični simptomi srčanog udara događaju kod oba spola, oni su ipak češći kod žena.

Simptomi srčanog udara kod muškaraca

Vodeći simptom srčanog udara je nagla i jaka bol u prsištu koja se najčešće širi na lijevo rame i ruku, u donju čeljust, vrat ili leđa, a rjeđe u desnu ruku i gornji dio trbuha, traje duže od 15 minuta, ne prestaje u mirovanju te je često praćena blijedilom u licu, znojenjem, osjećajem slabosti, umora i nedostatka daha. Osim navedenog simptoma mogu biti prisutni i drugi simptomi, poput nepravilnog ili ubrzanog rada srca, mučnine uz povraćenje te gubitak svijesti.

Simptomi srčanog udara kod žena

Sve veći broj studija ukazuje na činjenicu da žene mogu doživjeti srčani udar drugačije od muškaraca. Jedno od njih objavljeno je u časopisu Circulation, američkog društva za bolesti srca (AHA), u kojem je sudjelovalo 515 žena koje su preživjele srčani udar.

Samo je jedna trećina žena u ovoj studiji doživjela “klasični” simptom boli u prsima. Umjesto toga, nedostatak daha, neobičan umor i slabost bili su na vrhu liste. Zanimljiva je i činjenica da je 95% sudionica ove studije izjavilo da su mjesec dana prije srčanog udara osjetile da nešto nije u redu. Najčešći simptomi koji su se javljali bili su neobičan umor, poremećaj spavanja i nedostatak daha. Bol u prsima, najčešći simptom ranog upozorenja na srčane tegobe kod muškaraca, bio je niže na popisu kod ovih žena. One koje su ga doživjele opisivale su ga više kao pritisak ili stezanje, a ne kao bol.

Saznajte više o koronarnoj bolesti srca kod žena.

Stezanje u prsima kod srčanog udara

Razumijevanje spolnih razlika u srčanim bolestima je važno. Glavni razlozi toga proizlaze iz samih razlika između muškaraca i žena, poput razlika u anatomiji, hormonima kao i drugačijem procesu razvoja bolesti.

Šta napraviti u prvih 60 minuta

Pravilna reakcija unutar prvih 60 minuta nakon srčanog udara može značajno umanjiti dugotrajne štetne posljedice po zdravlje i život pacijenta. Ako osoba koja je nedavno pretrpjela srčani udar bude primljena u bolnicu unutar prvog sata i medicinski stručnjaci odmah započnu s terapijom, pacijent ima visoku šansu za gotovo potpuni oporavak.

Razdoblje poznato kao “zlatni sat” pruža pacijentima šansu za preživljavanje i poboljšanje kvalitete života nakon srčanog udara.

Nemojte čekati tražiti medicinsku pomoć ako mislite da imate srčani udar. Odmah nazovite broj hitne pomoći i slijedite njihove upute.

Srčani mišić počinje odumirati 60 minuta nakon što mu prestane dotok krvi, a unutar šest sati, ako se ništa ne poduzme, svi zahvaćeni dijelovi srca će pretrpjeti trajno oštećenje. Posljedice nakon srčanog udara su mnogobrojne i zavise o stupnju oštećenja srčanog mišića.

Šta još trebate znati

 • 60% ljudi preživi srčani udar
 • uzrok koji je doveo do prvog srčanog udara može dovesti i do drugog
 • odumrli dio srčanog mišića je trajno mrtav i nefunkcionalan
 • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze i za 2 do 4 puta povećava rizik od srčanog udara
 • visoki krvni pritisak veći od 140/90 mmHg pogoduje ubrzanom rastu plaka i razvoju ateroskleroze
 • povišeni LDL holesterol i trigliceridi predstavljaju rizik za razvoj ateroskleroze
 • aspirin i andol razrjeđuju krv i na takav način smanjuju rizik od nastanka tromba (ugruška), ali sa druge strane oni ne djeluju na aterosklerozu zbog koje postoji povećani rizik od nastanka tromba koji može uzrokovati srčani udar
 • stres ima važnu ulogu u procesu razvoja ateroskleroze

Liječenje srčanog udara

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu. Stoga je presudno prepoznati faktore rizika na vrijeme i pravovremeno djelovati.

Usvojenje zdravih životnih navika kao što su zdrava prehrana, svakodnevno kretanje, nepušenje i što manje izlaganje stresu samo su neki od načina kako doprinijeti zdravlju. Isto tako ne smije se zaboraviti i redovita kontrola čimbenika rizika koja služi kao uvid u zdravstveno stanje kardiovaskularnog sistema.

Optimalna prevencija je ona prije pojave bilo kakvih simptoma bolesti ili čimbenika rizika poput masnoća u krvi, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa koji upućuju na povećan rizik od razvoja ateroskleroze i pratećih bolesti srca i krvnih žila.

Ako je zdravlje već narušeno te ima naznaka prvih simptoma ili čimbenika rizika važno je istovremeno djelovati na njihov uzrok i posljedice. Jedino na takav način se može sa sigurnošću poboljšati i očuvati zdravlje srca i krvnih žila.

Zaštitite svoje zdravlje uz Strauss kapi

Strauss kapi za normalan rad srca i zdravlje krvnih žila

U tome vam mogu pomoći Strauss kapi. Radi se klinički dokazanom prirodnom proizvodu koji više od 40 godina pomaže ljudima na njihovom putu do zdravijeg života.

 • čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka
 • doprinose normalnoj elastičnosti krvnih žila
 • snižavaju krvni pritisak
 • utiču na razinu masnoća u krvi
 • potiču normalnu cirkulaciju
 • doprinose normalnom radu srca

Važno je napomenuti da se Strauss kapi mogu koristiti sa antikoagulantnom terapijom, sa iznimkom ako koristite lijek Varfarin. Ako je to slučaj, preporučljivo je provjeriti sa svojim ljekarom da li je konzumacija češnjaka dopuštena u vašoj prehrani. Ako nije, ili niste sigurni, konzultirajte se sa svojim ljekarom. Ako vam je dopuštena konzumacija češnjaka, možete koristiti Strauss kapi u dozi do 3 ml dnevno. Za više informacija, kontakt možete pronaći ovdje.

Više o Strauss kapima saznajte na web stranici, a ako vas zanima gdje u Bosni i Hercegovini kupiti Strauss kapi, popis apoteka pronađite ovdje ili putem web prodaje ekskluzivnog distrubitera naručite na svoju kućnu adresu ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo: