Visoki krvni pritisak i važnost zdravih krvnih žila

Visoki krvni pritisak i važnost zdravih krvnih žila

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija je bolest kod koje je pritisak krvi na zidove krvnih žila trajno veći od 140/90 mmHg.  Iz razloga jer oštećuje krvne žile i doprinosi ubrzanom razvoju ateroskleroze visoki krvni pritisak glavni je čimbenik rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

procjenjuje se da svaka treća osoba ima povećani rizik zbog visokog krvnog pritiska

Simptomi i posljedice visokog krvnog pritiska

Zbog nepostojanja klasičnih simptoma visoki krvni pritisak se pretežno dijagnosticira s 10 godina zakašnjenja s pojavom komplikacija stoga ga je potrebno kontrolirati već u srednjim godinama života bez obzira na zdravstveno stanje, a sve iz razloga kako bi se na vrijeme smanjio rizik od posljedica koje proizlaze iz negativnog uticaja te bolesti na funkciju krvnih žila te usporedno s time spriječio razvoj bolesti.

Vrtoglavice, omaglice, zujanje u ušima, pritisak u glavi, crvenilo u licu, lupanje srca ili krvarenja iz nosa su simptomi koji mogu i ne trebaju ukazivati na visoki krvni pritisak, ali ukazuju na potrebu kontrole krvnog pritiska.

Optimalan | < 120 / < 80 mmHg

Normalan | 120-129 / 80-84 mmHg

Granično normalan | 130-139 / 85-89 mmHg

I. stupanj hipertenzije | 140-159 / 90-99 mmHg

II. stupanj hipertenzije | 160-179 / 100-109 mmHg

III. stupanj hipertenzije | > 180 / > 110 mmHg

Ako je vaš krvni pritisak 140/90, brojka 140 pokazuje pritisak krvi na zidove krvnih žila kada srce kuca (sistolički pritisak), dok brojka 90 pokazuje pritisak krvi na zidove krvnih žila između otkucaja srca, kada se srce opušta (dijastolički pritisak).

Posljedice nereguliranog krvnog pritiska su zadebljanje i slabljenje srčanog mišića, daljnji rast krvnog pritiska tijekom vremena, aritmija, zatajenje bubrega, oštećenje vida, angina pektoris,  moždani ili srčani udar

Jesu li su žene zaštićenije?

Žene tokom života prate brojne promjene kao što su trudnoća, menopauza i hormonalne promjene. Kada govorimo o visokom krvnom pritisku, veći broj oboljelih je na strani muškaraca, ali to se mijenja kada žene stupe u menopauzu. Tada njihov rizik raste te broj oboljelih žena premašuje onaj od muškaraca. Više o menopauzi i njenom uticaju na kardiovaskularno zdravlje pročitajte ovdje.

Podjela visokog krvnog pritiska prema uzrocima

Postoje dvije forme visokog krvnog pritiska: primarna i sekundarna hipertenzija.

Primarna hipertenzija je visoki krvni pritisak koji se razvija godinama. Pretežno se otkriva u uznapredovaloj fazi i čini oko 90% slučajeva visokog krvnog pritiska. Službeni uzrok je nepoznat jer svi mehanizmi koji reguliraju krvni pritisak u nekoj mjeri zakazuju u svojoj funkciji pa je iz tog razloga teško jednoznačno definirati uzrok. Većina ljudi s ovom vrstom hipertenzije ima manje elastične krvne žile što doprinosi poremećaju jer otežava normalno funkcioniranje organa koji sudjeluju u regulaciji krvnog pritiska, odnosno srca, krvnih žila i bubrega.

Sekundarna hipertenzija čini oko 10% slučajeva visokog krvnog pritiska i za razliku od primarne hipertenzije javlja se iznenada i poznatog je uzroka. U većini slučajeva nastaje kao posljedica bolesti bubrega pri čemu je stenoza ili suženje krvne žile koja dovodi krv u bubrege najčešći uzrok. Vrlo rijetko sekundarna hipertenzija se može pojaviti i kao posljedica hormonskih poremećaja ili kao nuspojava određenih lijekova.

Zašto su zdravije krvne žile preduvjet za regulaciju krvnog pritiska

Visoki krvni pritisak i ateroskleroza međusobno su povezane bolesti koje se otkrivaju u uznapredovalim fazama pa je sukladno tome jednostavno za zaključiti da na visoki krvni pritisak ne možemo uspješno djelovati ako ne djelujemo na aterosklerozu.

Zahvaljujući elastičnijim krvnim žilama postići će se normalan dotok krvi do svih organa i dijelova tijela, što je ključno kako bi doprinijeli boljem radu sistema za regulaciju krvnog pritiska i zaštitili svoje zdravlje od posljedica ateroskleroze.

Ako uzmemo u obzir da se visoki krvni pritisak pretežno dijagnosticira s 10 godina zakašnjenja i ako tome pridodamo podatak da nakon dijagnosticiranja i započinjanja terapije samo mali broj osoba ima reguliran krvni pritisak unatoč dobroj terapiji tada se postavlja pitanje: Što je visoki krvni pritisak napravio krvnim žilama prije dijagnosticiranja i jeste li spriječili daljnji razvoj bolesti?

u Bosni i Hercegovini svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila. Glavni krivac za takvu statistiku je ateroskleroza.

Važno je voditi brigu o zdravim životnim navikama, ograničiti unos soli i kretati se, no to je samo dio formule. Drugi dio formule je briga o zdravlju krvnih žila.

Strauss kapi

Strauss kapi za zdravlje krvnih žila i krvni tlak

Imajući na umu važnost zdravlja krvnih žila, odlično rješenje za regulaciju krvnog pritiska su Strauss kapi. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji od 1980. godine pruža cjelovitu podršku kardiovaskularnom sistemu:

  • čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka
  • doprinose normalnoj elastičnosti krvnih žila
  • snižavaju krvni pritisak
  • potiču normalnu cirkulaciju
  • doprinose normalnom radu srca
  • utiču na razinu masnoća u krvi

Često je pitanje smiju li se Strauss kapi koristiti sa propisanim lijekovima za visoki krvni pritisak. Odgovor je da. Strauss kapi možete slobodno koristiti sa svim vrstama lijekova koji se propisuju za liječenje visokog krvnog pritiska. Za više informacija, kontakt možete pronaći ovdje.

Ako želite saznati više informacija o Strauss kapima, posjetite web stranicu, a ako vas zanima gdje u Bosni i Hercegovini možete kupiti Strauss kapi, popis apoteka pronađite ovdje ili putem web prodaje ekskluzivnog distrubitera naručite na svoju kućnu adresu ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo: