Angina pektoris: Vrste i opasnosti

Angina pektoris: Vrste i opasnosti

Angina pektoris je bolest koronarnih arterija koja nastaje kao posljedica ateroskleroze koja otežava normalan dotok krvi u srce. Prilikom stresa ili fizičkog napora koji zahtjeva povećani dotok krvi, često se javljaju bolovi u prsištu koji nastaju kada mišić srca privremeno ostane bez kisika. Angina pektoris je veoma opasna bolest jer upravo ona najčešće dovodi do slabljenja srčanog mišića, srčanog udara i iznenadne smrti uzrokovane jakim aritmijama.

Stabilna i nestabilna angina pektoris

Stabilna angina najčešći je oblik angine pektoris. Obično se javlja kod većih fizičkih napora, poput hodanja uzbrdicom ili po stepenicama. Anginozni bolovi kod ove vrste angine pektoris obično traju do 5 minuta i prolaze s prestankom napora ili uzimanjem lijekova. Za razliku od stabilne angine, nestabilna angina nastaje zbog visokog stupnja suženja krvnih žila koje opskrbljuju srce kisikom. Kod ove vrste angine pektoris anginozni bolovi se pojavljuju kod minimalnih napora i u mirovanju, jačeg su inteziteta i ne nestaju uz odmor ili uzimanjem lijekova. Anginozni bolovi mogu potrajati i do 10 minuta, a ako traju duže od 15 minuta moguće je da se radi o srčanom udaru ili infarktu miokarda. Nestabilna angina je opasna, nepredvidljiva i zahtijeva hitni odlazak u bolnicu.

Šta utiče na razvoj angine pektoris?

Čimbenici rizika koji utiču na razvoj angine pektoris su:

  • visok krvni pritisak veći od 140/90 mmHg oštećuje krvne žile i pogoduje ubrzanom rastu plaka
  • dijabetes ubrzava proces razvoja ateroskleroze
  • stres ima važnu ulogu u procesu razvoja ateroskleroze
  • povišeni LDL holesterol i trigliceridi predstavljaju povećani rizik

Dobro je znati čimbenike koji utiču na bolest kako bi mogli promijeniti ono što radimo danas za bolje zdravlje u budućnosti.

Gdje i kako boli?

Bol u prsima uslijed angine pektoris

Bol nastaje ispod prsne kosti te se najčešće širi na lijevo rame i ruku, u donju čeljust, vrat ili leđa, a rjeđe u desnu ruku i gornji dio trbuha. Najčešće se opisuje kao stezanje, pritiskanje, pečenje, gušenje, bol.

Iako je prva asocijacija na simptome angine hvatanje za prsište popraćeno bolnim izrazom lica, to zapravo nije uvijek tako, posebice kada govorimo o ženama. Kod njih je bol u prsištu čest simptom, ali ne i najčešći. Umjesto toga je prisutna pojava suptilnijih simptoma. Zašto je to tako, pročitajte više na linku.

Još jedna skupina na koju se moramo osvrnuti su bolesnici sa šećernom bolešću. Kod njih bol može biti slabijeg intenziteta ili izostati. Razlog toga su oštećeni živci koji nisu u stanju provesti osjećaj boli te se umjesto toga može javiti osjećaj slabosti, mučnine i zaduha.

Liječenje angine pektoris

Jedan od najčešćih lijekova koji se koristi je lijek koji širi krvne žile te na takav način u jako kratkom vremenu zaustavlja napad angine pektoris. Navedeni lijek uzima se stavljanjem tablete ispod jezika, a može se koristiti i u spreju. Zavisno od dijagnoze, vaš ljekar vam može propisati dodatne lijekove ili u cilju sprječavanja komplikacija, uputiti vas na operativno liječenje u što se ubraja ugradnja stenta ili bajpasa.

Važno je istaknuti da operativni zahvati uklanjaju simptome, ali ne i samu bolest pošto se ateroskleroza ne razvija ravnomjerno te se suženje krvne žile može kasnije pojaviti na nekom drugom mjestu i iznova izazvati probleme. Sukladno tome, bitno je djelovati na čimbenike rizika i na sam uzrok kako se sličan scenarij ne bi ponovio u budućnosti. Aterosklerozu prate brojne nejasnoće, a više o njima možete pročitati u članku ovdje

Prevencija

Kako bi doprinijeli boljem zdravlju važna je kvalitetna prevencija. Za početak je potrebno promijeniti ishranu kako bi ona bila zdrava i uravnotežena. Dio dnevne rutine treba postati i lagana fizička aktivnost. Iako ćete brzo spoznati svoj prag boli nemojte se prepustiti fizičkoj neaktivnosti već ostanite aktivni sukladno svojim mogućnostima. Prestanite pušiti, koliko god je to ponekad teško i pokušajte regulirati količinu stresa kojoj se svakodnevno izlažete. Uz promjenu prehrambenih i životnih navika, važno je djelovati i na aterosklerozu, kako bi poboljšali postojeće stanje i osigurali svoje zdravlje.

Strauss kapi

Strauss kapi za normalan rad srca i zdravlje krvnih žila

Strauss kapi vam mogu pomoći u tome jer djeluju na uzrok problema, a ne samo na simptome budući da čiste krvne žile od aterosklerotskog plaka i osiguravaju njihovu prohodnost i elastičnost. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji od 1980. godine pomaže ljudima kako bi osigurali zdravlje svom kardiovaskularnom sistemu. Strauss kapi potiču normalnu cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak te utiču na razinu masnoća u krvi. Sve ovo doprinosi normalnom radu srca i zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Više informacija o Strauss kapima pronađite na WEB STRANICI, a ako vas zanima gdje ih u Bosni i Hercegovini možete kupiti, popis apoteka pronađite ovdje ili putem web prodaje ekskluzivnog distrubitera naručite na svoju kućnu adresu OVDJE.

Pročitajte više:

Možda će vas zanimati i ovo: