Uzroci fibrilacije atrija: Najčešće vrste aritmije

Uzroci fibrilacije atrija: Najčešće vrste aritmije

Aritmija je nepravilni srčani ritam, a nastaje kada električni impulsi koji koordiniraju otkucaje srca ne rade ispravno. Ako ti impulsi nastaju prebrzo, presporo ili neredovito, vaše će srce kucati nepravilno. Najčešći uzrok dugoročnih srčanih aritmija je visoki krvni pritisak i smanjena opskrba srca kisikom zbog manje elastičnih koronarnih krvnih žila. Zbog toga dolazi do poremećaja u nastajanju impulsa odgovornih za rad srca. Također, aritmija može nastati i kao posljedica drugih bolesti, poput bolesti štitnjače ili urođene srčane mane.

Postoji više vrsta aritmija te se one dijele – prema broju otkucaja srca te prema mjestu nastanka – u komorama (ventrikuli) ili pretkomorama (atriji). U ovom tekstu saznat ćete više o najčešćem tipu aritmije, a to je fibrilacija atrija.

Činjenicu da je ovo najčešći oblik aritmije potvrđuje podatak da je jedna četvrtina svih moždanih udara nakon 40. godine uzrokovana upravo fibrilacijom atrija. Više o ovoj bolesti i njenom liječenju saznat ćete u nastavku članka.

Šta je točno fibrilacija atrija?

Riječ je o ubrzanim i nepravilnim otkucajima srca koji dovode do izostanka kontrakcije pretkomora. Redoviti srčani impulsi pomažu učinkovito potisnuti krv iz pretkomora u komore. Iz komora se krv potiskuje u ostatak tijela. Kod fibrilacije atrija, pretkomore kucaju nepravilno, odnosno trepere umjesto da pravilno kucaju kako bi krv normalno cirkulirala. Fibrilacija atrija može uzrokovati da vaše srce kuca vrlo brzo, čak i više od 150 otkucaja u minuti. Takav nepravilan i ubrzan rad srca dovodi do neučinkovite cirkulacije krvi što može oslabiti srce, osobito ako se takvo stanje ne kontrolira.

Vodeći uzroci fibrilacije atrija

Vodeći uzroci razvoja fibrilacije atrija su koronarna bolest srca, visoki krvni pritisak, dijabetes i dob, a slijede objašnjenja i zašto.

1. Koronarna bolest srca – kako bi srce moglo raditi kako treba potreban mu je normalan dotok krvi. Kod koronarne bolesti srca to je otežano zbog ateroskleroze koronarnih krvnih žila koje hrane srčani mišić. Ako želite saznati više o angini pektoris, pročitajte članak.
2. Visoki krvni pritisak – neregulirani krvni pritisak već od 140/90 mmHg dugoročno dovodi do zadebljanja srčanog mišića što otežava njegovu normalnu funkciju. Isto tako pogoduju ubrzanom rastu aterosklerotskog plaka što doprinosi razvoju koronarne bolesti srca. Više o visokom krvnom pritisku saznajte ovdje.
3. Dijabetes – oštećuje krvne žile i na takav način doprinosi razvoju prethodno navedenih bolesti
4. Dob – sa starenjem, krvne žile postaju manje elastične. Stresna svakodnevica, prehrambene i životne navike koje se mogu poboljšati, pomalo kroz godine utiču na razvoj ateroskleroze. Tako doprinose razvoju simptoma bolesti srca i krvnih žila koje većina ljudi osjeti kasnije u životu u obliku nepravilnog rada srca, visokog krvnog pritiska te bolova u prsištu.

Krvne žile su najvažniji partner vašeg srca i upravo zato je potrebno brinuti o njihovom zdravlju kako bi srce neometano moglo odraditi svoj posao te kako ne bi dolazilo do smetnji u njegovom radu, poput fibrilacije atrija.

Simptomi i posljedice fibrilacije atrija

Kako prepoznati fibrilaciju atrija

Simptomi fibrilacije atrija zbog stalnih promjena srčane frekvencije mogu biti poprilično neugodni. Može se javiti treperenje srca zbog kojeg postoji povećani rizik od stvaranja ugruška u pretkomorama koji može dovesti do prekida cirkulacije. Najčešći simptomi su ubrzano kucanje srca, nelagoda u prsištu, nedostatak daha, iznenadna slabost, mučnina pa čak i vrtoglavica te nesvjestica.

Fibrilacija atrija utiče na kvalitetu života, te kako smo spomenuli, može dovesti do stanja koja mogu ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje poput slabljenja srčanog mišića. Isto tako osobe s fibrilacijom atrija imaju 3-5 puta veću mogućnost za dobivanje moždanog udara. Uzrok tome je što srce ne potiskuje svu krv nego se ona nakuplja u srcu te se mogu stvoriti ugrušci. Takvi udari često ostavljaju puno teže posljedice i veća je smrtnost nego kod klasičnog moždanog udara.

Kako liječiti fibrilaciju atrija?

Liječenje fibrilacije atrija je individualno i temelji se na vašim potrebama, medicinskom profilu i tome koliko simptoma ometa kvalitetu vašeg života.

Gotovo svakoj osobi s fibrilacijom atrija propisana je antikoagulantna terapija kako bi se spriječilo nastajanje ugrušaka i smanjio rizik od moždanog udara. Uz antikoagulante, moguće je da vam ljekar propiše i antiaritmijske lijekove koji reguliraju otkucaje srca. Uz antiaritmijske lijekove, električna kardioverzija je još jedan način kako regulirati otkucaje srca, a izvodi se u ordinaciji u kontroliranim uvjetima uz prisutnost ljekara.

Kod težih slučajeva gdje je bolest uznapredovala, rade se različiti operacijski zahvati. Jedan od njih je ugrađivanje pacemakera, implantata koji pomaže regulirati otkucaje srca korištenjem električnih impulsa.

Osim gore navedenog, kako bi smanjili rizik od napretka bolesti potrebno je kontrolirati krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi. Važno je i promijeniti životne navike. Uz promjenu prehrane, prestanak pušenja i kontrolu stresa kojem ste izloženi, važno je i djelovati na uzrok problema, a to je, najčešće, narušeno zdravlje krvnih žila.

Strauss kapi

Ne samo da ćete se osjećati bolje, nego ćete i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, a u tome vam mogu pomoći Strauss kapi. Riječ je o klinički dokazanom, prirodnom proizvodu koji već više od 40 godina pomaže ljudima kako bi poboljšali i očuvali svoje zdravlje:

  • čisteći krvne žile od aterosklerotskog plaka
  • regulirajući razinu masnoće u krvi
  • snižavajući krvni pritisak
  • potičući normalnu cirkulaciju
  • doprinoseći normalnom radu srca
Strauss kapi za normalan rad srca i zdravlje krvnih žila

Strauss kapi se mogu koristiti sa svim antikoagulantnim lijekovima. Jedina je iznimka ako na kutijici lijeka piše naziv Varfarin. U tom slučaju je potrebno provjeriti je li vam ljekar dozvolio konzumaciju češnjaka u redovnoj prehrani. Ako nije ili niste sigurni, konzultirajte se sa svojim ljekarom. Ako vam je dozvoljena konzumacija češnjaka, možete koristiti Strauss kapi u dozi do 3 ml dnevno. Za više informacija, kontakt možete pronaći ovdje.

Ako želite saznati više informacija o Strauss kapima, posjetite web stranicu, a ako vas zanima gdje u Bosni i Hercegovini možete kupiti Strauss kapi, popis apoteka pronađite ovdje ili putem web prodaje ekskluzivnog distrubitera naručite na svoju kućnu adresu ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo: